Recepty

Zelňačka s masem

Ingredience:

2,5 l vody, 50 dkg kysaného zelí, 50 dkg vepřového masa, 30 dkg uzeného masa, 30 dkg klobásy, 10 dkg sušených hub, 1 menší cibule, 3 dkg hladké mouky, 3 dkg sádla, sůl, kmín, majoránka, nové koření, černé koření, 2 stroučky česneku

Postup:

Do vody dáme vařit vepřové maso, uzené maso a houby. Asi po hodině přidáme klobásu a nakrájené zelí. Později přidáme špetku mletého černého koření, rozmačkané zrnka nového koření, česnek utřený ze solí a trošku drceného kmínu. Když maso a klobáska změkne, vybereme je, polévku zahustíme bledou rozředěnou jíškou a chvilku povaříme. Maso a klobásu pokrájíme a podáváme spolu se zelňačkou.


 Jánošíkův vrkoč (pro 4 osoby)

Jánošíkův vrkoč
Jánošíkův vrkoč

Ingredience:

Vepřová svíčková 4 kusy po 150 g, sůl, špetka mletého bílého koření, olej a opečení masa, podle potřeby oravská slanina, 4 prolisované stroužky česneku, 1 pol. lžíce hladké mouky, 1 čaj. lžička kečupu, 4 dcl hovězího bujónu, petrželová nať.

Postup:

Vepřovou svíčkovou rozkrojíme tak, abychom měli co nejdelší pásky. Na jednu porci počítáme 2 pásky. Do středu pásků vložíme tenký podlouhlý hranolek z oravské slaniny a propleteme do tvaru copánků. Na obou koncích zajistíme dřevěnou jehlou, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji z obou stran. Opečené odložíme do nádoby a zakryjeme. Do výpečku přidáme trochu kečupu, orestujeme, zapražíme hladkou moukou. Chvilku restujeme a zalijeme bujónem. Dobře provaříme s prolisovaným česnekem. Před dovařením šťávu ochutíme petrželovou natí. Jako přílohu podáváme různě připravené brambory nebo rýži a zeleninové saláty.


Čínská Pikantní Polévka

cinska_polevka-jpg

Suroviny

Marináda:

  • kousky kuřete nebo kosky Tofu
  • 1 čajová lžička sojové omáčky
  • 0,5 čajové lžičky oleje
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu

Ostatní:

  • 0,5 hrníčku bambusových výhonků (pórek)
  • 2 lžíce sušených černých hub
  • 2 mrkve
  • 5 hrníčků vody
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 lžíce soyové omáčky
  • 2 lžíce vinného nebo rýžového octa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu v 0,25 hrnku vody
  • 1 vajíčko
  • 1 jarní cibulky – zelené
  • 2 čajové lžičky bílého pepře
  • 2 lžíce pálivé čili pasty
  • Kousek zázvoru

Postup

Smícháme ingredience na marinádu s kousky tofu nebo kuřecích kousků (nejlépe kuře předem uvařené nebo upečené), necháme minimálně 20 minut naložené. Nakrájíme mrkev, bambusové výhonky (pórek) na malé kousky a spolu s houbami 20 minut namočíme v teplé vodě. Vodu a kuřecí vývar přivedeme k varu, poté přidáme přeceděné bambusové výhonky s mrkví a houbami . Necháme povařit. Přidáme marinované kuřecí či tofu. Vmícháme sůl, cukr, sojovou omáčku a ocet. Dle chuti přidáme ocet. Smícháme kukuřičný škrob s vodou. Pomalu přidáme směs do polévky a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Poté odstavíme s plamene a přidáme rozklepnuté vajíčko , nepřestáváme míchat. Nakonec přidáme nasekanou čerstvou jarní cibulku na malé kousky, bílý pepř a čili pastu. Eventuálně nastrouhaný kousek zázvoru dle chuti.

Sedm receptů z 15. století

Smetanová polévka – Vezmi hustou kyselou smetanu, nalij do ní pivo, rozmíchej a vař.

Pivní polévka – Pivo nalij na smaženou cibuli a povař.

Hlávkové zelí – Zelí v hlávkách pokrájej na drobno, uvař, proceď vodu, nalij na zelí smetanu a dus v hrnci.

Hrách dobrý, český – Nech hrách ležet v horké vodě, tu potom slij a hrách proceď a usuš. Upraž ho, potom nech vychladnout a roztluč ho. Potom ho zahřívej i s hmoždířem a zamíchávej do něho pomalu teplé sádlo. Potom tam přidej tři lžíce studené vody, potom zas pomalu horkou vodu a nakonec postav hmoždíř s hrachem na rošt. Potom přendej na mísu a podávej.

Veverky – Stáhni je, vykuchej, umyj čistě a dej vařit. Když se z části uvaří, slij vodu, veverky vymyj a dovař je v hovězí polévce. Podávej je ve žluté nebo černé omáčce.

Žlutá omáčka (k veverkám) – Upeč játra, usuš krajíček nebo dva bílého chleba, roztluč v hmoždíři, přidej hovězí polévku a přeceď. Přidej veverky, okořeň pepřem, zázvorem a muškátovým květem a nezapomeň přisolit. Nahoru můžeš přismažit jablka jako na jinou zvěřinu.

Černá omáčka (taktéž k veverkám) – Vezmi třešně nebo vařené švestky, usuš krajíčky žitného chleba, smíchej vodu s octem a dej do ní vařit chléb a ovoce. Potom proceď, propasíruj, vlož veverky a nech ještě povařit. Okořeň pepřem, řebíčky, zázvorem a trochou šafránu. Nahoru dej smažená vajíčka.“


Vejce a paprika

Znáte to. Přepadl vás hlad. A jelikož jste masochistického ražení, hurá do lednice. A co takhle míchaná vejce na paprice? Nejspíš bude následovat popis něčeho jiného, než jste si nepředstavovali pod názvem.

Ale hlad si dělá vše po svém. Na pánev nalijeme olej, v mém případě olivový, první lisování, za studena, bla bla bla.  Prostě olej, Zrovna mám tenhle. Dělal jsem fazolový salát s cizrnou ale o tom až bude zase hlad a v lednici co potřebujeme na tuhle nouzovku. Ale teď rychle. Na olej až začne být horký, to poznáte, až se po povrchu rozběhnou kapičky při namočení a vytažení vidličky. Hození kousku cibule, která se začne smažit. Ponořením prstu, nebo kápnutím vody. Což je zejména nedoporučováno ve větším množství , které způsobuje požár kuchyně, bytu, baráku, nebo přilehlé obytné čtvrti. Takže pozor! Nikdy vodu, zejména při hašení hořícího oleje. Teda co to povídám, tohle není školení bezpečnosti práce. Takže. Do oleje nasypu  nakrájenou cibuli. Mám takový návyk, vše si chystat předem do misek a na talířky. Je to fajn, jako profík. Jenže ve výsledku myjete horu nádobí, je to na vás.  Když se cibule osmaží asi tak jak to máte nejraději, přidáte na kostičky nakrájenou papriku, Obyčejná bíla/zelená paprika. Je to věc názoru a vidění barev. Necháte dusit a v panice začněte hledat další ingredience. Proč to píšu? Koštuji druhého panáka slovenské borovičky a hlad se tím začíná stupňovat a čas zkracovat. Tato položka není součástí ingrediencí a lze ji případně nahradit jiným oblíbeným aperitivem. Zatím se zelenina dusí a pokud jste spokojen se stavem osmažené cibule, můžete přidat trochu soli. Dále si připravíme do hrníčku, osvědčilo se mi použití sklenice od Panzani omáčky na špagety (tvar kádinky pro chemiky, takže rozšlehané vejce nekončí kolem),  rozklepnuté vejce podle svého odhadu jak veliký máte hlad. Dodatečně jsem zjistil hlad na přibližně tři vejce. U dvou paprik a jedné malé cibule, jsem zjistil, že pět vajec je fakt hodně. Moc moc moc vajec. Zejména pokud jako přílohu zvolíte chleba.  Dosypete vejce svou oblíbenou směsí koření (nečekaně směsí na čínu ale pozor, je jich více druhů a některé jsou fakt dobré)  a případně solí (zvolil jsem směs na čínu bez soli). Vejce s kořením rozšleháte vidličkou a nezapomeňte na panáka aperitivu. Při zvoleném množství vajec je to nutné. Jako profík kuchař po ochutnání dušené papriky zvolíme vhodný moment a vylijeme na pánev rozšlehané vejce. A nyní mícháme dokud neztuhnou. Vejce. Paprika měkne. Jen tak na okraj. Další moment, kdy třeba říci, že je to na vašem rozhodnutí. Osobně volím raději hutnější konzistenci. A nejspíš si jídlo ještě dosolíte podle chuti. Doplníme malým aperitivem před jídlem a s chutí do toho. Teď zjistíte, že jídlo sníte rychleji než ho připravujete (to je normální) a rychleji než tohle přečtěte (to jsem očekával).

Ingredience:

  • vejce podle uvážení 3-5
  • dvě papriky
  • jedna cibule
  • olej
  • sůl
  • směs oblíbeného koření
  • jako varianta aperitiv dle vlastní volby
  • chleba (nebo pečivo, nebo co najdete doma)
Fotku jídla ani nepřikládám, to jsem hladový nestihl.