Kaňka J.

BOBO_BW

Archiv

QR kód stránky

QR kód stránky

Recepty

Zelňačka s masem

Ingredience:
2,5 l vody, 50 dkg kysaného zelí, 50 dkg vepřového masa, 30 dkg uzeného masa, 30 dkg klobásy, 10 dkg sušených hub, 1 menší cibule, 3 dkg hladké mouky, 3 dkg sádla, sůl, kmín, majoránka, nové koření, černé koření, 2 stroučky česneku

Postup:
Do vody dáme vařit vepřové maso, uzené maso a houby. Asi po hodině přidáme klobásu a nakrájené zelí. Později přidáme špetku mletého černého koření, rozmačkané zrnka nového koření, česnek utřený ze solí a trošku drceného kmínu. Když maso a klobáska změkne, vybereme je, polévku zahustíme bledou rozředěnou jíškou a chvilku povaříme. Maso a klobásu pokrájíme a podáváme spolu se zelňačkou.


 Jánošíkův vrkoč (pro 4 osoby)

Jánošíkův vrkoč

Jánošíkův vrkoč

Ingredience: 

Vepřová svíčková 4 kusy po 150 g, sůl, špetka mletého bílého koření, olej a opečení masa, podle potřeby oravská slanina, 4 prolisované stroužky česneku, 1 pol. lžíce hladké mouky, 1 čaj. lžička kečupu, 4 dcl hovězího bujónu, petrželová nať.

Postup:
Vepřovou svíčkovou rozkrojíme tak, abychom měli co nejdelší pásky. Na jednu porci počítáme 2 pásky. Do středu pásků vložíme tenký podlouhlý hranolek z oravské slaniny a propleteme do tvaru copánků. Na obou koncích zajistíme dřevěnou jehlou, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji z obou stran. Opečené odložíme do nádoby a zakryjeme. Do výpečku přidáme trochu kečupu, orestujeme, zapražíme hladkou moukou. Chvilku restujeme a zalijeme bujónem. Dobře provaříme s prolisovaným česnekem. Před dovařením šťávu ochutíme petrželovou natí. Jako přílohu podáváme různě připravené brambory nebo rýži a zeleninové saláty.


Čínská Pikantní Polévka

cinska_polevka-jpg

Suroviny

Marinada:
(kousky kuřete nebo kosky Tofu)
1 čajová lžička sojové omáčky
0,5 čajové lžičky oleje
1 čajová lžička kukuřičného škrobu

Ostatní:
0,5 hrníčku bambusových výhonků (pórek)
2 lžíce sušených černých hub
2 mrkve
5 hrníčků vody
2 hrnky kuřecího vývaru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička cukru
2 lžíce soyové omáčky
2 lžíce vinného nebo rýžového octa
1 lžíce oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu v 0,25 hrnku vody
1 vajíčko
1 jarní cibulky – zelené
2 čajové lžičky bílého pepře
2 lžíce pálivé čili pasty
(Kousek zázvoru)

Postup
Smícháme ingredience na marinádu s kousky Tofu nebo kuřecích kousků (nejlépe kuře předem uvařené nebo upečené), necháme minimálně 20 minut naložené. Nakrájíme mrkev, bambusové výhonky (pórek) na malé kousky a spolu s houbami 20 minut namočíme v teplé vodě. Vodu a kuřecí vývar přivedeme k varu, poté přidáme preceděné bambusové výhonky s mrkví a houbami . Necháme povařit. Přidáme marinované kuřecí či tofu. Vmícháme sůl, cukr, sojovou omáčku a ocet. Dle chuti přidáme ocet. Smícháme kukuřičný škrob s vodou. Pomalu přidáme směs do polévky a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Poté odstavíme s plamene a přidáme rozklepnuté vajíčko , nepřestáváme míchat. Nakonec přidáme nasekanou čerstvou jarní cibulku na malé kousky, bílý pepř a čili pastu. Eventuelně nastrouhaný kousek zázvoru dle chuti.


 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *