Smetanová polévka

Vezmi hustou kyselou smetanu, nalij do ní pivo, rozmíchej a vař.

Pivní polévka

Pivo nalij na smaženou cibuli a povař.

Hlávkové zelí

Zelí v hlávkách pokrájej na drobno, uvař, proceď vodu, nalij na zelí smetanu a dus v hrnci.

Hrách dobrý, český

Nech hrách ležet v horké vodě, tu potom slij a hrách proceď a usuš. Upraž ho, potom nech vychladnout a roztluč ho. Potom ho zahřívej i s hmoždířem a zamíchávej do něho pomalu teplé sádlo. Potom tam přidej tři lžíce studené vody, potom zas pomalu horkou vodu a nakonec postav hmoždíř s hrachem na rošt. Potom přendej na mísu a podávej.

Veverky

Stáhni je, vykuchej, umyj čistě a dej vařit. Když se z části uvaří, slij vodu, veverky vymyj a dovař je v hovězí polévce. Podávej je ve žluté nebo černé omáčce.

Žlutá omáčka (k veverkám)

Upeč játra, usuš krajíček nebo dva bílého chleba, roztluč v hmoždíři, přidej hovězí polévku a přeceď. Přidej veverky, okořeň pepřem, zázvorem a muškátovým květem a nezapomeň přisolit. Nahoru můžeš přismažit jablka jako na jinou zvěřinu.

Černá omáčka (taktéž k veverkám)

Vezmi třešně nebo vařené švestky, usuš krajíčky žitného chleba, smíchej vodu s octem a dej do ní vařit chléb a ovoce. Potom proceď, propasíruj, vlož veverky a nech ještě povařit. Okořeň pepřem, řebíčky, zázvorem a trochou šafránu. Nahoru dej smažená vajíčka.“